2011-05-14 Ängsö

Birgitta Ellenius

Där står ju den första! Den lilla flickan springer på ivriga fötter för att titta på den blomma som är huvudmålet för utflykten. Inte är hon väl egentligen så fruktansvärt intresserad av växten som sådan, även om hon redan kan namnet på många blommor, nej, hon är hungrig och väntar ivrigt på den fikapaus som utlovats när vi hade hittat den blomma som var huvudmålet för utflykten.

Men där står den, Adam och Eva, orkidén som just nu i mitten av maj blommar för fullt här på Ängsö. Flickan är lycklig och springer till övriga i gruppen och ropar ut sitt fynd. Vi går ett kort stycke till och i söderslänten mot Långholmssundet, närmaste granne med Fiskarns, står de, flera hundra plantor i olika stadier av blomning. Utdelningen är minst sagt tillfredsställande och därmed kan utflykten redan nu anses vara mycket lyckad.

Men låt mig börja från början. Fjorton vuxna och två barn, utrustade med flora och lupp, har samlats för en botanisk utflykt i majvåren. Vädret började lite småsnålt på morgonen, men vartefter dagen led blev det allt varmare och till sist blev det riktigt svettigt, en härlig, tidig, försommardag.
Adam och Eva var huvudmålet men vägen dit bjöd också på en myckenhet av årstidens förväntade artrikedom. Mandelblom tog emot redan vid stigens början; vitsippor i mängd på marken längs stigen; svalört och kabbleka lyste gula i alkärret och i skogsbrynen bredde slånbärshäckarna ut sig i överdådig blomning.

Uppe på berget exponerade sig de blyga styvmorsviolerna oblygt i mjuka, blåvioletta mattor och med fetknoppar och kärleksört i grannskapet. Längre bort fanns mera, både av det vanliga och av rariteter. Kattfot och jungfrulin fanns förstås, smörblommor och johannesört, nävor och veronikor, brudbröd och mycket, mycket annat. Och här och var såg man dem, ligga på mage i gräset, botanisterna själva, och titta, diskutera, bläddra i floror, jämföra och inte var de alltid helt överens om en arts egentliga namn.

Det går inte fort när man är ute med botanister! Tid ska man ha och bråttom finns inte när det finns så mycket att upptäcka och undersöka. Noggrannhet är viktig och bestämningen är inte alltid enkel och entydig särskilt när växter bildar underarter och hybrider, och så finns förstås alltid en variation som är helt normal, men som ändå kan ”ställa till det” lite. Och så mycket man kan lära sig. Vilken outsinlig källa av kunskap de har att ösa ur, dessa hängivna personer som gör så mycket för att bidra till att vi kan få behålla den artrikedom som naturen erbjuder.

Det var en mycket trevlig utflykt och naturen ställde upp, precis som den alltid gör, och det tackar vi varmt för, vi som var med denna gång.

Ett urval av arter noterade under utflykten finns på Artportalen, där det även finns bilder på en del av arterna.

Adam och Eva